zondag 21 september 2014

Yamila

We kloppen aan bij het enigste gekleurde huisje van de straat. Vrolijk blauw met gele ruitjes. Een volslanke vrouw opent de deur en aarzelend verschijnt er vanachter haar benen een gezichtje. Twee grote ogen kijken mij indringend aan en ik weet meteen dat deze vrolijkheid van de buitenmuren niet door te trekken is naar wat er zich erbinnen afspeelt. Onder haar oogjes zie ik haar broze wangetjes. Helemaal kapot van de droogte, de koude en de felle zon dat El Alto haar dagelijks te bieden heeft. Lipjes waar amper een glimlach op verschijnt, haartjes en kleertjes die wel eens gewassen mogen worden. 
Yamila is vier jaar oud en getuige van hoe haar mama geslagen, verkracht en uitgebuit wordt.

Haar mama vraagt om hulp.

21 jaar oud, 21 jaar slachtoffer van geweld. Vanaf haar geboorte werd de moeder bij haar thuis, net zoals haar zusjes en haar moeder geslagen door haar vader. Op haar 15e trouwde ze met een 4 jaar jongere jongen uit hoop op een beter leven. Maar ook daar werd ze fysiek, seksueel en economisch mishandeld. Toen ze 17 was werd Yamila geboren en op haar 19e kreeg ze haar tweede kindje. Niet lang hierna belandde ze in een auto-ongeval. Ze kon niet meer stappen en haar echtgenoot wou niet voor haar en hun twee kindjes zorgen. Ze moest verhuizen, opnieuw naar haar moeder en vader en opnieuw toonde deze laatste haar de harde hand. Haar vader vond dat ze tenslotte niet bij hen moest zitten maar bij haar echtgenoot, het was een schande dat zij hem zo had kunnen teleurstellen. Na weer twee jaar van vernederingen en blauwe plekken kon ze weer wat beter stappen en mocht ze van haar man weer thuis komen wonen. Het geweld startte ook daar weer opnieuw en na een maand dit te ondergaan zocht ze haar toevlucht in alcohol. Ze vergat haar zorgen, maar ook haar kinderen. Op een avond kwam ze niet meer thuis en moest haar man haar gaan zoeken. Toen hij haar gevonden had werd ze zo ineengeslagen dat ze moest vluchten om te overleven. Om één uur ’s nachts op straat met een kind van 2 op de arm en een meisje van 4 aan de hand. Waar kon ze anders naartoe dan naar haar ouders? Dit was zondagnacht. Haar zoontje stopte die nacht met praten. Zij viel in wanhoop.

Gisterenavond kwam haar vader weer dronken thuis. Hij klopte hysterisch op haar deur en riep dat hij haar ging vermoorden.

Zij zoekt om hulp.
.

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten